Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Σωκράτη Παπαδόπουλου, Στο νεκροταφείο του κομμουνισμού


Σωκράτη Παπαδόπουλου, «Στο νεκροταφείο του κομμουνισμού», Το Όραμα, 13/11/2010.



Έπιναν καφέ κάτω στον ίσκιο του πλατάνου και ο Ν.Χ. λέει:

- Πολλά κακά έχουμε, αρπαγές, απαγωγές, κλοπές και σκοτωμούς για το τίποτε, για έναν φράχτη, ενώ στα χρόνια της δικτατορίας είχαμε μεγάλη ησυχία.

Τότε ο Β.Θ. που ο κομμουνιαμός τον είχε στιγματίσει ως "χολέρα" του απάντησε:

- Έχεις απόλυτο δίκιο, σε κάθε νεκροταφείο υπάρχει απόλυτη ησυχία, όπως

υπήρχε και στο νεκροταφείο του κομμουνισμού...



Η ΑΝΑΙΔΕΙΑ

 

Εκείνα τα χρόνια που ο γιος φυλαγόταν από τον πατέρα και η γυναίκα από τον σύζυγο της και αντίστροφα, μερικοί ήθελαν να προσφέρουν όσο πιο πολύ στο απαίσιο Σιγκουρίμι των κομμουνιστών, που σε έστελνε στο Σπατς ακόμα κι αν έλεγες ότι στην αγορά δεν υπάρχουν πατάτες.
Ένας από αυτούς τους "κυνηγούς" κατέδωσε έναν συγχωριανό του, ραδιουργώντας πως θα λιποταχτούσε και έτσι πέρασε τα νιάτα του στα κάτεργα των πιο τρομερών φυλακών της Αλβανίας.
Με την κατάρρευση του ολοκληρωτικού καθεστώτος, ο δεύτερος αποφυλακίστηκε και μία μέρα βρέθηκε αντιμέτωπος με τον "εφιάλτη" του, ο οποίος μόλις τον είδε του λέει:
"Βλέπεις, σ' έκανα πλούσιο, αφού πήρες καλό μάτσο για τα χρόνια που σε φυλάκισα, γι' αυτό σε παρακαλώ, δώρησε μου τα μισά..."

Η ΑΔΕΙΑ ΕΔΡΑ

Στην Αλβανία, στην περίοδο της λεγόμενης δικτατορίας του προλεταριάτου, στον καιρό του κομμουνισμού, η προπαγάνδα και ο διαφωτισμός έπαιζαν ιδιαίτερο ρόλο.
Από την Ελλάδα τότε, ήρθε στο Αργυρόκαστρο υψηλόβαθμο στέλεχος. Το ενδιαφέρον του ήταν για τα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Του είπαν πως όλα είναι εντάξει και στο Πανεπιστήμιο του Αργυροκάστρου λειτουργεί και η Έδρα της Ελληνικής Γλώσσας.
Οι αρμόδιοι είχαν καλέσει και μερικούς ελληνοδιδασκάλους με τους οποίους γέμισαν την αίθουσα και στην είσοδο της είχαν βάλει την πινακίδα που έγραφε: "Έδρα της Ελληνικής Γλώσσας".
Ο προϊστάμενος που δεν είχε κανέναν φοιτητή, παρουσίασε στους Έλληνες τη δράση της Έδρας του, ενώ οι "φοιτητές", μερικοί φαλακροί, κάθονταν με το κεφάλι σκυμμένο, λες απ' τις πολλές γνώσεις...
Οι Ελλαδίτες τρίβοντας τα μάτια τους, μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για τον υπαρκτό σοσιαλισμό στην Αλβανία που έπρεπε να γίνει παγόσμιο μοντέλο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου