Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

University of Macedonia's International Conference: Greece in the Cold War


ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΨΥΧΡΟ ΠΟΛΕΜΟ

Από την Απελευθέρωση μέχρι το 1989.

Διεθνές πλαίσιο και εσωτερικές εξελίξεις

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: 13-15 Νοεμβρίου, Θεσσαλονίκη

 Πρόγραμμα συνεδρίου :
 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 Νοεμβρίου 2015

16.30-17.00

Χαιρετισμοί

 

Πρώτη παράλληλη συνεδρία

 

17.00-18.30

Όψεις του εμφυλίου

Α. Παπαντωνίου, Οικονομολόγος. Η Αθήνα 1947-1950. Μέσα από τα πρακτικά του Στρατοδικείου Αθηνών

Φ. Βαρελάκη, υπ. διδάκτωρ Πανεπιστήμιο Αιγαίου - Α. Δαλκαβούκη -  Σ. Κεραμίδας -  Μ. Χατζηαριστερίδου, Η εξαφανισμένη βασίλισσα και οι κομμουνιστοσυμμορίτες: ερμηνεύοντας τις πολιτικές της μνήμης στο δημόσιο χώρο της Κόνιτσας

Σπ. Λίτσας, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Ο Ελληνικός Εμφύλιος και οι κύριες συνέπειες του στην οικοδόμηση της Μεταπολεμικής Ελλάδας.

 

18.45-20.45

Πολιτικό σύστημα και διεθνείς σχέσεις

Ι. Ο. Ιατρίδης, Connecticut State University. American Intervention in Cold War Greece. The Search for a «Strong-man» Government  and the «Papagos Solution»

Ιωάννης Φίλανδρος, υπ. διδάκτωρ, European University Institute. Ο Ψυχρός Πόλεμος και η Ελληνική Κεντροδεξιά.

Σωτήρης Ριζάς, Ακαδημία Αθηνών. Ο χώρος του Κέντρου και ο Ψυχρός Πόλεμος

Nikola Karasova, Charles University Prague. Defining the Parakratos: International Perspective.

Αναστασία Μητσοπούλου, Δρ. Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Οι θέσεις των ελληνικών πολιτικών κομμάτων σχετικά με τη διαδικασία σύνδεσης και ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ.

 

 

17.00-18.30

Ιδεολογία και ο πολιτιστικός Ψυχρός Πόλεμος

Ανδρέας Ανδρέου, Σοφία Ηλιάδου, Γιάννης Μπέτσας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Πολιτικές των βασιλικών ιδρυμάτων για τη νεολαία, την έρευνα και την εκπαίδευση στη μετεμφυλιακή Ελλάδα. Η εφαρμογή του αμερικανικού προτύπου πολιτισμικής αφομοίωσης.

Λυκούργος Κουρκουβέλας, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Η Ελληνική αστική διανόηση και οι ΗΠΑ στον Ψυχρό Πόλεμο: Οι πρώιμες προσλήψεις της Αμερικής από τους Γ. Θεοτοκά και Κ. Τσάτσο

Αντιγόνη-Δέσποινα Ποιμενίδου, υπ. διδάκτορας, Paris-Sorbonne/Paris IV. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι μεγάλες επιλογές και η επίκληση του πολιτιστικού επιχειρήματος. Ο Κωνσταντίνος Τσάτσος και το ζήτημα της Ευρώπης, 1975-1980

 

18.45-20.45

Βαλκάνια

Τάσος Χατζηαναστασίου-Βαγγέλης Κατσάρας, Διαρρηγνύοντας το παραπέτασμα: συνοριακά επεισόδια μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας από 1η Αυγούστου 1949 μέχρι τέλη Φεβρουαρίου 1950

Π. Βασιλειάδης, υπ. διδάκτωρ, Α.Π.Θ. Οι «προτάσεις Στόικα» (1957 και 1959) μέσα από το πρίσμα των ελληνορουμανικών σχέσεων

Ηλίας Σκουλίδας, ΤΕΙ Ηπείρου. Ελλάδα και Intelligence Studies: οι δίκες στα Τίρανα.

Αχιλλέας Σύρμος, Υπ. Διδάκτορας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων / Υπότροφος Ιδρύματος Ωνάση, «Η εικόνα του κατασκόπου στη βορειοηπειρωτική και αλβανική λογοτεχνία των διωκομένων: Τρεις περιπτώσεις ελληνοαλβανικής ψυχροπολεμικής κατασκοπείας».

 


ΣΑΒΒΑΤΟ 14 Νοεμβρίου 2015

 

Πρώτη παράλληλη συνεδρία

 

9.30-11.30

Κυπριακό

Αντώνης Αντωνίου, Υπ. διδάκτωρ Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η στάση της ΕΣΣΔ έναντι του Κυπριακού ζητήματος και οι επιδράσεις της στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα τη δεκαετία του 1950.

Ανθή Γ. Λιμπιτσιούνη, Υπ. Διδάκτωρ, Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αγωνιστές ή τρομοκράτες; Η πρόσληψη του ένοπλου αγώνα της ΕΟΚΑ από τη γαλλική διπλωματία, υπό τη σκιά της εξέγερσης στην Αλγερία.

Άγγελος Χρυσοστόμου, Δρ. Πανεπιστημίου Κύπρου, Τριμερές Στρατηγείον Κύπρου, η εν όπλοις συνύπαρξη Ελλάδας-Τουρκίας-Κύπρου στη μεγαλόνησο 1959-1963. 

Νίκος Χριστοφής, PhD LIAS, Leiden University. Η Κύπρος ως ψυχροπολεμικός «συγκρουσιακός τόπος» στην Ελληνική και Τουρκική Αριστερά (1951-1971).

Αντώνης Κλάψης, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Κυπριακό και κρατική προπαγάνδα: η περίπτωση των Ελληνικών Επικαίρων, 1954-1974.

 

11.45-13.30

Γερμανία-Ελλάδα-Ψυχρός Πόλεμος

Δημήτρης Αποστολόπουλος, Ακαδημία Αθηνών. Η επιρροή της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη σχέση της Ελλάδας με τη Δύση, 1949-1979.

Βάϊος Καλογρηάς, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Τα γερμανικά κόμματα και η ελληνική μεταπολίτευση: Οι σχέσεις της CDU και της SPD με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ (1974-1981)

Νίκος Παπαναστασίου, ΕΚΠΑ. Η γερμανική επανένωση στον ευρωπαϊκό και ελληνικό Τύπο.

 

 

Δεύτερη παράλληλη συνεδρία

 

9.30-11.30

Πρόσφυγες - Ψυχρός πόλεμος

Κατερίνα Τσέκου, Δρ. Ιονίου Πανεπιστημίου, «Κρατική Ασφάλεια» και Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες στη Λαϊκή Δημοκρατία της Βουλγαρίας, 1948-1950.

Ν. Φωκάς, Eotvos Lorand University, «Τι να κάνουμε σαν Έλληνες»;

Κώστας Τσίβος, Charles University, Prague. Τσεχοσλοβακία του ΄68 και Ελλάδα. Τα γεγονότα της Άνοιξης της Πράγας με τη ματιά των ελλήνων πολιτικών προσφύγων και του Πρέσβη της Ελλάδας στην Τσεχοσλοβακία

Στράτος Δορδανάς, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. «Έχει θετική άποψη για το καθεστώς»: Οι Έλληνες της Ανατολικής Γερμανίας και η Στάζι.

 

 

11.45-13.30

Μνήμη και αναπαραστάσεις

Σπύρος Ζέρβας, Μs Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Γίγαντες της μνήμης. Δύο μνημεία, δύο κοινότητες μια αμφίσημη ιστορία

Γιάννης Καρακατσιάνης, Δρ. ΕΚΠΑ. Ένας άλλος Ψυχρός Πόλεμος: ο ψυχικός κόσμος των θυτών του Πολέμου κι η μεταπολεμική ισορροπία τρόμου στην ευρωπαϊκή περιφέρεια. Στοιχεία μεταπολεμικής κοινωνικής και πολιτισμικής ιστορίας.

Γιώργος Ανδρίτσος, Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου. Ο Ψυχρός Πόλεμος στις ελληνικές ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους από το 1946 μέχρι το 1974.

 

 

16.30-18.30

Εξωτερική πολιτική, 1945-1974

Μανόλης Κούμας, Δρ. ΕΚΠΑ. Μια πρώτη προσπάθεια συνολικής αντιμετώπισης του Ψυχρού Πολέμου; Ο Παναγιώτης Πιπινέλης και το Συμβούλιο Πολιτικών Υποθέσεων, 1947-1949.

Aναστάσιος Πανουτσόπουλος, Υπ. Διδάκτορας ΕΚΠΑ. Η Ελλάδα και η κρίση του Κονγκό 1960-1964

Γιάννης Σακκάς, Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Η Ελλάδα, η Δύση και ο Αραβικός Κόσμος, κατά την περίοδο της δικτατορίας.

Σπυρίδων Σφέτας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η αδέσμευτη Κύπρος, η Γιουγκοσλαβία του Τίτο  και η δικτατορία των συνταγματαρχών: η διάσταση του Κυπριακού στο πλαίσιο των ελληνογιουγκοσλαβικών  σχέσεων  κατά την επταετία 1967-1974.

 

 

18.45-20.45

Οι δεκαετίες του 1970 και 1980

Ιωάννης Στεφανίδης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Nationalism vs Atlanticism or Why the Cold War Ended for Greece in 1974.

Ευάνθης Χατζηβασιλείου, ΕΚΠΑ. Ελληνικές απουσίες: η νέα ατζέντα της διεθνούς συνεργασίας και η αποκοπή της Ελλάδας από τον κόσμο, δεκαετία 1960-δεκαετία 1980.

Κ. Μπότσιου, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Από το «Η Ελλάς ανήκει στην Δύσιν» στο «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες»: Εξωτερική πολιτική και πολιτικές ιδεολογίες στη δεκαετία του ’80

Σοφία Παπαστάμκου, Maison européenne des sciences de l'homme et de la société, Lille, France.  Η Ελλάδα και η διεθνής διάσταση της ισραηλινοπαλαιστινιακής διαμάχης, 1981-1985

 

 

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 15 Νοεμβρίου 2015

 

10.00-11.30

Το τέλος του ψυχρού πολέμου

Χρήστος Χρηστίδης, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Η κυβέρνηση Τζαννετάκη: πολιτικές προκλήσεις στα τέλη του Ψυχρού πολέμου.

Ελένη Πασχαλούδη, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Το τέλος του Ψυχρού Πολέμου στον ελληνικό τύπου

Στάθης Καλύβας - Νίκος Μαραντζίδης, Yale University - Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Οι  Έλληνες κομμουνιστές στο τέλος του ψυχρού πολέμου

 

 

 

 

 

 

 

12.00-13.30

Αποτίμηση του προγράμματος Θαλής «Η Ελλάδα από τον Β’ Παγκόσμιο στον Ψυχρό Πόλεμο: Διεθνείς Σχέσεις και εσωτερικές εξελίξεις (MIS: 380436)»

 

Νίκος Μαραντζίδης, Καθηγητής Τμήματος ΒΣΑΣ Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ιάκωβος Μιχαηλίδης Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΑΠΘ και Ευάνθης Χατζηβσιλείου, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΚΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου