Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2016

Rick Beyer: Ho Chi MinhRick Beyer,  Συναρπαστικές πολεμικές ιστορίες που δεν ειπώθηκαν ποτέ

Ο εχθρός των ΗΠΑ που έγινε έγινε αιτία να σκοτωθούν 60 χιλιάδες στρατιώτες. Οι Αμερικάνοι του είχαν σώσει τη ζωή, αλλά αρνήθηκαν να τον στηρίξουν. Έγινε τραγούδι από τον Σαββόπουλο.
Το 1945 μια αμερικανική κατασκοπευτική ομάδα με κωδικό όνομα Ντιρ, που σημαίνει ελάφι, έπεσε με αλεξίπτωτο στις ζούγκλες της Ασίας για να βοηθήσει αντάρτες που μάχονταν εναντίον των Γιαπωνέζων. Βρήκαν τον αρχηγό των ανταρτών, Νικγουγέν Σιχ Κουγκ, σοβαρά άρρωστο από ελονοσία και δυσεντερία. «Αυτός ο άνθρωπος δεν έχει πολλή ζωή ακόμη σ’αυτόν τον κόσμο,» δήλωσε ο γιατρός της ομάδας, αλλά τελικά κατάφερε να τον σώσει. Ο ευγνώμων αρχηγός συμφώνησε να τους συγκεντρώσει πληροφορίες και να σώζει Αμερικανούς πιλότους που καταρρίπτονταν με αντάλλαγμα πυρομαχικά και όπλα. Oι Αμερικάνοι έσωσαν τη ζωή του Νγκουγέν Σινχ Κουνγκ Ο Νγκουγέν Σινχ Κουνγκ με μέλη της ομάδας που του έσωσαν τη ζωή Η ομάδα πρότεινε να συνεχίσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες να υποστηρίζουν τον Κουνγκ και μετά τον πόλεμο, αλλά η πρόταση τους θεωρήθηκε πολύ αμφιλεγόμενη και αγνοήθηκε. Τον επόμενο χρόνο, ο αρχηγός των ανταρτών παρακάλεσε τον πρόεδρο Τρούμαν να υποστηρίξει το κίνημά τους για να κερδίσουν την ανεξαρτησία τους από τους Γάλλους. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε ότι δεν συμφωνούσε με την πολιτική του Κουνγκ.
Ο Χο Τσι Μινχ γεννήθηκε το 1890 Ο Χο Τσι Μινχ γεννήθηκε το 1890 Ο Νγκουγέν Σινχ Κουνγκ ήταν επίσης γνωστός και με ένα άλλο όνομα: Ο «Διαφωτιστής». Στα βιετναμέζικα: Χο Τσι Μινχ. Στη δεκαετία του 1920, ο Χο εργάστηκε βοηθός σερβιτόρου στο ξενοδοχείο Parker House στη Βοστόνη, με στόχο να μάθει και να κατανοήσει τη Δύση. Στη συνθήκη των Βεερσαλλιών προσπάθησε να μιλήσει για το λαό του αλλά δεν τον άκουσαν. Πήγε με αυτούς που μοιράστηκαν την αγωνία και άκουσαν τα προβλήματά του. Έγινε κομμουνιστής και εξαιρετικός στρατιωτικός. Το 1954 ήταν πια πρόεδρος του ανεξάρτητου Βόρειου Βιετναμ. Τη δεκαετία του 1960, ο άλλοτε σύμμαχος των ΗΠΑ έγινε ο υπ’αριθμόν ένα εχθρός της Αμερικής. Εξήντα χιλιάδες Αμερικανοί σκοτώθηκαν στον πόλεμο του Βιετνάμ, αφού σκότωσαν πολλούς περισσότερους Βιετναμέζους. Πολέμησαν έναν πρώην σύμμαχο που του είχαν σώσει τη ζωή, αλλά δεν προσπάθησαν ποτέ να τον καταλάβουν και να μοιραστούν το όραμά του για τον λαό και την πατρίδα του. Στην Ελλάδα μάθαμε το όνομά του από το περίφημο τραγούδι του Διονύση Σαββόπουλου: Βιετνάμ γιε γιε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου